Pelin kehittäminen yksin ja yhdessä

Peliala on kasvava ala. Vielä viime vuosikymmenen alussa siitä puhuttiin verrattain vähän eikä lähes ollenkaan suomalaisessa kontekstissa: pelejä kehitettiin jossain muualla englanninkielisessä maailmassa. Rovion kehittämää Angry Birdsia pidettiin lähinnä poikkeuksena, joka vahvistaa säännön. Nykyään tilanne on jo muuttunut, sillä alalle on syntynyt lukuisia uusia työpaikkoja ja toimijoiden määrää ei enää lasketa yhden käden sormilla.

Tässä artikkelissa pureudumme pelien kehittäjiin ja heidän työhönsä. Tarkemmin sanoen siihen, miten työtä tehdään: yhdessä ja yksin. Molemmilla työskentelytavoilla on omat hyvät puolensa.

Yksinäinen susi

Vielä jokin aika sitten kuva pelinkehittäjästä ei ollut järin ruusuinen: yksinäinen koodari näpyttelemässä tietokoneen ääressä pimeässä huoneessa. Pöydällä oli tölkki seissyttä energiajuomaa ja avattu sipsipussi. Tälläkö joku muka elättäisi itsensä? Vastaus: kyllä.

Koodaaminen on rankkaa työtä, joka vaatii hyvien istumalihaksien lisäksi myös tarkkaavaisuutta ja hyvää keskittymiskykyä. Näitä on paha saada, jos tekee töitä avokonttorissa tulostimen piipittäessä, kollegoiden jutustellessa ja muiden näppäimien paukkuessa. Yksin koodaavalla henkilöllä ei ole muuta seuraa kuin koodinsa, jonka hän parhaassa tapauksessa tuntee kuin omat taskunsa. Näin ollen ymmärrys omasta työstään on äärimmäisen syvä.

Tiimipelaajat

Nykyaikaisempi kuva koodareista on sosiaalisempi: työtä tehdään pienessä ryhmässä pyöreän pöydän ääressä. Siinä on helppo käydä keskustelua niin aiheesta kuin aiheen vierestäkin. Mikäli ollaan töissä ihan koodaamiseen erikoistuneessa 2020-luvun yrityksessä, toimistossa saa tauolla käydä firman piikkiin vaikkapa pallomeressä.

Työ on edelleen raskasta, mutta ympärillä samanlaisten ongelmien kanssa painiskelevat henkilöt yleensä pitävät omaa motivaatiota yllä – vähintään sparraamalla toisiaan. Ryhmässä on myös helppo saada palautetta ja korjausehdotuksia omille virheilleen, jottei tarvitse pahimmassa tapauksessa aloittaa koko koodia alusta. Työtä voidaan myös jakaa niin, että peli syntyy yksittäisten koodarien omien kiinnostuksen kohteiden ja erityisosaamisten mukaan.

Kokoavasti – kumman tien valitset?

Koodarin työ on melko vapaata, joten saat yleensä valita oman tapasi luoda peliä. Ja uran kehittyessä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa kirjoitat koodin itse omassa rauhassasi. Samoin tulet myös työskentelemään projekteissa, joissa on mukana useampi koodari ja lopputulos on yhteinen saavutus.